Domotica

De eerste toepassingen zijn er, maar er is nog veel meer mogelijk. Potential kent deze mogelijkheden. Wilt u er vroeg bij zijn en deze kansen benutten?

Wat is Domotica?

Domotica is een ander woord voor het automatiseren van uw huis en processen eromheen. Het is gericht op een betere kwaliteit van wonen en leven. Een voorbeeld is het bedienen van alle lampen via uw smartphone of een 'huispaneel' waarbij gekozen kan worden tussen een romantische lichtsfeer, een werksfeer of een leessfeer. Met domotica maakt u van uw huis een slimme woning, een 'smart home'.

Een bekende toepassing van domotica is de 'slimme thermostaat' waarmee u het energieverbruik in uw woning kunt monitoren. Alle grote energiebedrijven bieden hiervoor een systeem aan. 

Potential heeft Essent al in 1999 geadviseerd om zich te richten op de ontwikkeling naar een 'smart home', in het kader van een strategie opdracht. Nu een advies dat voor de hand ligt, toen veel minder. De technische ontwikkelingen waren op dat moment nog niet zo ver. (Google bestond in 1999 nog maar 1 jaar, Facebook is opgericht in 2004, Twitter in 2006.) 

Ook op dit moment zijn er mogelijkheden die weinig bekend zijn en alleen op bescheiden schaal worden toegepast. Hier tijdig op inspelen biedt u een voorsprong op uw concurrenten. Zie bijvoorbeeld onderstaand filmpje.De relatie tussen Domotica, The Internet of Things en Demand Side Management

Voor het functioneren van domotica is het 'Internet of Things' een belangrijke basisvoorwaarde. Om apparaten te kunnen bedienen met de smartphone dienen deze apparaten informatie met elkaar te kunnen uitwisselen. Dit uitwisselen van informatie tussen apparaten wordt 'Internet of Things' genoemd.

Zoals uit het voorbeeld van de slimme thermostaat blijkt, kan domotica worden gebruikt om energie te besparen. Demand Side Management (ook wel Energy Demand Management genoemd) is erop gericht om energieverbruik te verschuiven van piekuren naar daluren. Bijvoorbeeld door het gebruik van een slim stopcontact, waarmee je kunt aangeven dat de wasmachine dient te draaien tussen 23:00 uur en 6:00 uur, op het moment dat de energie het goedkoopst is.
 

Voor welke organisaties is Domotica interessant?

Domotica is een interessante mogelijkheid voor onder andere de volgende branches:

  • Installatiebranche
  • Producenten van woningapparatuur
  • Zorg organisaties
  • Projectontwikkelaars
  • Woningbouwverenigingen
  • Beveiligingsbranche
  • Etc.

 

Wat mag u verwachten van Potential?

Potential weet in korte tijd de volgende zaken tot stand te brengen;

  • Een analyse welke ontwikkelingen binnen domotica interessant zijn voor uw organisatie.
  • Een marketing- en communicatieplan hoe u optimaal kunt inspelen op de ontwikkelingen op het gebied van domotica. 
  • Projectleiding op het gebied van productontwikkeling en communicatie.


Potential kent de commerciële mogelijkheden van domotica. Wilt u deze kennis benutten?

Neem nu contact op!