10 mrt

Bind de ongebonden sporter

Geplaatst door Potential Marketing

Er is een sterke groei van het aantal mensen dat sport zonder lid te zijn van een sportvereniging. Ongebonden sporters worden ze genoemd. Potential heeft tips en adviezen voor sportverenigingen om deze ongebonden sporters te binden. Meer weten?  

Sporters worden tegenwoordig minder snel lid van een sportvereniging of bond. En helaas haken nieuwe leden al snel weer af. Willen mensen zich niet meer binden aan een sportvereniging? Of is het meer dat ze te vaak verhinderd zijn? Het te druk hebben met hun baan, kinderen, sociale verplichtingen, zodat het sporten erbij inschiet? Naar aanleiding van een samenwerking met organisatie Sport & Zaken is hiervoor een advies opgesteld.

Analyse onderzoeken

Ongebonden sporten, zoals wandelen en hardlopen worden door veel mensen beoefend. Mensen willen tenslotte wel bewegen, maar graag op een moment dat het hun uitkomt. En dat is - te vaak - niet de dag en tijd waarop de sport waar ze lid van zijn gepland staat. Na een analyse van verschillende onderzoeken was de conclusie dat er weliswaar een trend is naar ongebonden sporten, maar dat sportverenigingen zeker kansen hebben om ongebonden sporters (weer) aan zich te binden!

Introduceer inloopuren!

Sportclubs kunnen inspelen op deze trend door het introduceren van zogenaamde ‘inloopuren’. Inloopuren zijn tijden waarop sporters kunnen binnenlopen en simpelweg worden ingedeeld voor een partijtje of een les. Geen exacte indeling op leeftijd of niveau, maar gewoon leuk bezig zijn met de sport. Immers, tijdens een training is er vaak ook geen volledig team aanwezig. 

Exit lidmaatschap, hallo flex-strippenkaart!

Een lidmaatschap is niet de enige manier om faciliteiten te financieren. Flexibiliteit wordt anno nu door de ongebonden sporter extra op prijs gesteld. Advies van Potential is daarom om een strippenkaart te introduceren. Zo creëer je een win-win situatie. Mensen kunnen met een strippenkaart meerdere sporten uitproberen, waardoor er letterlijk een soort van ‘toer langs de velden’ ontstaat. De club heeft zo een grotere kans dat men een sport daadwerkelijk gaat beoefenen als ze het eerst hebben kunnen uitproberen en als hun gekozen sport ook nog flexibel wordt aangeboden. Daarnaast kan een club een strippenkaart tevens inzetten om sportbenodigdheden aan te bieden en/of te verhuren.

Presentatie voor sportbestuurders

Een korte samenvatting van dit advies is opgenomen op de website van Sport & Zaken.

Presentaties over dit onderwerp zijn gehouden:
- November 2017 : Sportcafe XL in Blerick: Presentatie voor bestuurders van sportverenigingen
- April 2018 : Leidse Sportfederatie: Presentatie voor de leden van de Leidse Sportfederatie,
  bestuurders van sportverenigingen

Ook interesse in een presentatie over dit onderwerp? 

Neem contact op! Een gesprek is gratis en vrijblijvend!

Laat je reactie achter

Reageer als gast

0
algemene voorwaarden.

Reacties